четвер, 5 січня 2017 р.





До столу в Святвечір сіда Україна,
Зібравши свій рід на честь Рождества,
Вітає колядками Божого Сина —
Малого Ісуса Христа!
Даруй нам, Ісусе, і щастя, і долю,
Дай сили творити добро!
Здолати недолю, відстояти волю,
Відкинувши кривду і зло!
Нехай від яскині по всій Україні
Нам сяє Різдвяна зоря!
І, правдою сильні, в єднанні родиннім

Небесного славмо Царя!

Як відзначають Святвечір в Україні?

Різдво – це не лише кутя, колядки, 12 страв на столі, Святвечір чи Вифлеємська зірка. Насамперед це безліч цікавих традицій. А вони – надзвичайно різні.
Адже навіть у нас, в Україні, на сході і на заході, в центральній та північній частинах святкують по-різному: хтось колядує ще звечора, інші зранку 7 січня, одні готують кутю з пшениці, інші з рису…
Усі ми різні – і традиції у нас теж різні, але ми українці. А тому повинні поважати і себе, і свій народ, повинні шанувати і примножувати давні традиції нашого народу незалежно від того, дотримуємося ми їх чи ні.

А, чесно кажучи, український народ страшенно багатий на різдвяні звичаї. Варто розпочати з того, що кожного року Різдву передує чотиритижневий піст. До свята будь-яка господиня намагається прибрати в оселі, прикрасити її рушниками та килимами.
Здавна на покуття урочисто ставили запалену свічку чи лампадку та дідуха
Друже, зверни увагу на різдвяну погоду. З давніх часів їй надавали особливого значення. За нею визначалася врожайність прийдешнього року. У Святвечір всі, хто були посварені, мирилися, тому що серця людей і атмосфера кожної оселі були сповнені спокоєм, радістю, любов’ю, дружбою і миром.
Господиня з самого ранку починає готувати святкові страви. Їх повинно бути 12, рівно стільки, скільки було учнів у Сина Божого. Накриваючи на стіл, його треба посипати сіном на згадку про вертеп і ясла, а вже потім стелити скатертину. І лише коли на небі з’являється перша зоря, сім’я сідає за стіл вечеряти.
Вживати скоромне, тобто м'ясо, рибу, молочні продукти, можна з початком Різдва, 7 січня. В цей день вся родина збирається разом, діти їдуть до своїх батьків, онуки до бабусь і дідусів. Різдво – це справжнє родинне свято. Ходити в гості краще після обіду. Дуже важливо, щоб першим до хати ввійшов хлопчик чи чоловік. Вважається, що вони принесуть у дім щастя, добробут і благополуччя.
Ну, і яке ж Різдво без колядки? Традиційно ватаги молоді та дітей, а часом і дорослих, у цей святковий день або ж у його переддень ходять від хати до хати, сповіщаючи усіх про народження Ісуса Христа і прославляючи його.

Цікаві факти про Святвечір

1. За традицією в Святий вечір у будинку повинні зібратися всі члени родини. Причому до святкового столу спізнюватися не можна: «будеш весь рiк блукати».

2. Сіно. Наші предки вірили, що у Святвечір суха трава набуває магічну силу. На підлогу кидали сіно, горіхи та солодощі.
3. Обереги. Крім сіна, під скатертиною належало розкласти обереги: часник – «щоб не приступала до хати нечиста сила», зерно – «щоб був добрий урожай», а також гроші – «щоб добробут в хатi тримався». За давнім звичаєм, на стіл ставили зайву тарілку з ложкою, адже напередодні Різдва на сімейну трапезу в будинок зліталися душі померлих родичів. У гості в цей вечір не ходили, але, якщо в хату просився подорожній, його приймали з особливою теплотою.
4 Кутя. До куті було особливе ставлення, адже зерно в ритуальному блюді символізує воскресіння з небуття, мак – достаток, а горіхи з родзинками – довголіття і процвітання.
5. Коли вечеряли? Вечеряти сідали, як тільки на небі з’являлася перша зірка, а до цього моменту православні нічого не їли.
6. Про що розмовляли за столом? Під час трапези не дозволялося голосно розмовляти і тим більше сваритися: «буде у родинi колотнеча цiлій рiк».
7. Що їли на Святвечір? Крім куті, в Святий вечір подавали ще 11 пісних страв. М’ясних і молочних продуктів в меню не було, адже ще тривав піст. Пекли пиріжки – з капустою, грибами, квасолею, маком. Також ліпили вареники з вишнями, яблуками, сливами, грушами. Обов’язково ставили на стіл глиняний глечик з узваром – компотом із сухофруктів. Готували рибні страви: холодець, юшку, печеню. Робили салати з буряка, редьки, капусти і грибів.

Хай в день святого Різдва
Дзвенить усюди коляда,
Щастя велике вам звіщає,
Радійте, святкуйте!
Христос ся рождає!
Хай здоров'я з Вами буде
Хай Вас гумор не забуде,
Хай смачна кутя удасться,
Хай завжди панує щастя,
Щоб весело і багато провели Різдвяні свята!


Немає коментарів:

Дописати коментар